PREMIUM BEAUTIFUL CORSET SHAH ALAM

PREMIUM BEAUTIFUL CORSET SHAH ALAM

Tuesday, November 16, 2010

Kuah kacang + lontong!

Fuhhh...
Baru je dapat tdokan Amin..
Shian dr tdi Amin nak tido tp aku sibuk masak...
Masak ape lagi??
Masak tok hari raye haji esok la...
Memule kau masak sambal udang untuk Mr Husband yang dalam perjalanan balik dr Kedah..
Almaklumla, dah lamer Mr Husband x makan masakan aku..
Pastu tgh masak pulak, FIL aku baru balik pasar beli barang tok masak raye esok..
Aduhai, aku pulak nak balik umah mak ayah aku pulak petang ni...
Aku x raye kat Shah Alam esok..
Tapi , sape nak masak nanti kalau aku x de???? (perasan bajet org penting le ni..)
Dah tu, kat umah PIL aku ni selalunye aku yang masak...
So, kau pon terusla siapkan rencah to masak kuah lontong..
Belek2 barang yg dibeli FIL aku tu ade pulak kacang..
Ingat nak try la masak kuah kacang..
X pernah try lagi ni...
Selalu tgk mak masak mcm pandai je..
so, kau pon tepon le penyelamat aku Mak aku le sape lagi..
Bukan aku x tau masak, just nak kompem kan bahan2 nye...
Seperti yang aku rase aku tau, carenye same le mcm mak aku ajar..
Makanye, aku pon teruskan le operasi memasak..
Kompem jadi!
So, aku bungkuskan sikit kuah lontong ngan kuah kacang tu untuk dibawa balik ke umah mak ayah aku..
Mau kasi mak aku rse biar die tau anak die terer masak..
hehehhehe..
At least kalau ade kureng tu leh le die komen ......
Yang aku kagumnye, bile kak long aku tepon aku & aku bgtau die aku masak kuah kacang die siap cakap die fail masak kuah kacang..
hahahhaaha..
Kembang sudah..
Tp kak long aku terer masak rendang yang aku pernah try 2 tahun lalu x jadi..
Mesti belajar buat rendang pas ni..

MMMmmmm....
Mr Husband x sampai lagi ni...
ape kau nak buat ye???
Ape kate aku karang sket resepi kuah lontong ngan kuah kacang...
Pasni kalau kau nak masak lagi leh refer entry ni je....


KUAH LONTONG

bahan2:

1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
sedikit cili kering
3 batang serai
secubit udang kering
daun kunyit
500ml santan
tahu kering + soun
tahu
tempe
kacang panjang
kobis
terung panjang/bulat
carrot

cara2:

1) kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit, serai dan cili kering.
2) tahu & tempe dipotong dadu dan digoreng.
3) Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga naik bau..dan masukkan udang kering..
4) masukkan carrot
5) masukkan santan
6)masukkan kobis dan tahu kering dan soun..
7) biarkan kuah mendidih....masukka daun kunyit untuk sedapkan bau..
8) masukkan kacang panjang, tempe, tahu dan terung apabile kuah sudah mendidih..
9)masukkan garam secukup rase dan hidangkan bersama nasi impit...

KUAH KACANG

Bahan2:

5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit cili kering
Satu mangkuk kacang tanah yang siap dikisar
segenggam udang kering yang dikisar kasar
6 batang serai yang dititik
300 ml santan
sedikit air asam jawa
setengah potong gula tapak yg dicincang halus

Cara2:

1) Kisarkan bawang bersama halia, lengkuas dan cili kering dan tumiskan sehingga garing.
2)Masukkan udang kering dan kacau rata..
3)Masukkan santan ( x terlalu cair / pekat)
4)Masukkan gula tapak dan air asam
5)Masukkan serai dan kacau
6) Masukkan kacang tanah , biar kuah mendidih..
7) Hidangkan bersama lontong..


Yeay!!!!! Mr Husband baru telepon, lagi 5 minit akan sampai....
Amin RifQi tdo ye shayang..
Ayah & ibu ade urusan! hehehhehe...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...